Światowy Dzień Zdrowia w Gimnazjum nr 2 im. Królowej Jadwigi w Działdowie

2014-04-11 11:09:51(ost. akt: 2014-04-11 10:17:28)

Autor zdjęcia: archiwum szkoły

Corocznie, 7 kwietnia, na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Promowanie tematyki prozdrowotnej jest jednym z priorytetów Gimnazjum nr 2 im. Królowej Jadwigi w Działdowie, za co szkoła została wyróżniona Krajowym Certyfikatem „Szkoła Promująca Zdrowie”. Ponadto gimnazjum nawiązało współpracę z Polską Akcją Humanitarną i włączyło się w projekt „Aktywne szkoły na rzecz globalnej odpowiedzialności”.
W związku z tym gimnazjaliści, pod opieką koordynatorek projektu Zenony Rosłon i Joanny Piórkowskiej, przygotowali międzyszkolną debatę pt. „Otyłość i głód – globalne problemy żywieniowe”.

W debacie udział wzięli uczniowie i nauczyciele ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. Bronisława Malinowskiego, Szkoły Podstawowej w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Pawła II oraz zaproszeni goście: Ewa Ners – Naczelnik Wydziału Edukacji, Zdrowia, Kultury i Sportu, Jolanta Działak – Pełnomocnik Burmistrza Działdowa ds. Uzależnień, Żaneta Szmytka–Bejgiert – lekarz chorób wewnętrznych i medycyny pracy, Reuben Malulu – nauczyciel j. angielskiego w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Pawła II oraz Łukasz Prokopowicz – Asystent Burmistrza Miasta Działdowo ds. Promocji Zdrowia, Kultury i Sportu.

Pierwsza część debaty poświęcona była tematyce związanej z racjonalnym odżywianiem. Bardzo ciekawą pogadankę na temat chorób wynikających z niedożywienia i otyłości przedstawiła Żaneta Szmytka–Bejgiert. Dzięki temu młodzi ludzie uświadomili sobie, jak ważna jest właściwa dieta, szczególnie w wieku dojrzewania. Podsumowując tę część spotkania, uczniowie z Gimnazjum nr 2 przedstawili najważniejsze zasady zdrowego odżywiania.

W drugiej części gimnazjaliści zwrócili uwagę na to, że na świecie jest bardzo nierównomierny dostęp do żywności. Postawili pytanie: dlaczego w niektórych krajach występuje nadprodukcja żywności a w innych niedobór? O dostępie do żywności w krajach afrykańskich w bardzo osobisty sposób opowiedział Reuben Malulu, który pochodzi z Kenii. Uczniowie omówili również najważniejsze przyczyny głodu na świecie. Wszystkich uczestników spotkania bardzo poruszył krótki film, obrazujący problemy wynikające z braku żywności na kontynencie afrykańskim. Jedna z uczestniczek debaty powiedziała:

— Afryka to kontynent, który pomimo tego, że jest oddalony od Europy nie jest nam obcy. Wiedziałam, że sytuacja jej mieszkańców jest bardzo trudna. Jednak dzisiaj kiedy usłyszałam wypowiedź pana Malulu i obejrzałam film o Afryce uświadomiłam sobie, w jakich warunkach muszą żyć Afrykańczycy. Jednocześnie zdałam sobie sprawę z tego, że wszyscy możemy udzielić im pomocy nawet niewielkim kosztem. Cieszę się, że mogłam wziąć udział w takiej debacie”.

Ważną częścią debaty była praca warsztatowa. Uczniowie zastanawiali się nad tym, co my możemy zrobić, by włączyć się w zwalczanie głodu na świecie. Wśród wielu propozycji znalazły się m.in. zbiórki żywności, przekazywanie 1 % podatku na rzecz organizacji niosących pomoc głodującym czy zapobieganie marnowaniu jedzenia.

Na zakończenie gimnazjaliści zwrócili uwagę na to, że na świecie znajdują się dwa przciwstawne bieguny światowej gospodarki żywnościowej – otyłość i głód. Ta rzeczywistość ukazuje podstawową prawdę, że choć żywność jest dla życia i zdrowia czymś elementarnym, postrzega się ją jako towar, a nie coś, do czego ma się prawo, a pogoń za zyskiem przeważa nad troską o sprawiedliwość i wyżywienie ludzkości.

oprac. Joanna Piórkowska i Zenona Rosłon





2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5