Malinowo: Prezentacja kulinarna jakiej nie było
2014-10-14 18:51:19(ost. akt: 2014-10-14 18:55:11)
W Zespole Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie uczniowie i nauczyciele mieli okazję wzięcia udziału w pokazie sztuki kulinarnej w wykonaniu Piotra Ostrowskiego, 22-letniego Mistrza Gotowania z firmy Ostrowski Culinary Passion.
Chętnych, którzy pragnęli obejrzeć pokaz nie brakowało. Pokaz, który pierwotnie miał być przeznaczony tylko dla młodzieży, przerodził się w prezentację dla całej szkoły
Świeżo i pysznie
Młody Kucharz pokazał zainteresowanym, jak z prostych na pozór produktów, takich jak grzyby, marchew, ryby czy rzodkiew, można przyrządzić wspaniałe, ciekawe dla podniebienia przysmaki, oczywiście nie zapominając o najróżniejszych przyprawach. Podkreślił również, że bardzo istotny jest sposób podawania potrawy tak pod względem kolorystyki (nie jest przecież tajemnicą, że człowiek najpierw je oczami) jak i aromatu.
– Potrawy były naprawdę rewelacyjne. Nawet nie sądziłem, że można w taki śmiały sposób łączyć ze sobą rozmaite, pozornie do siebie nie pasujące produkty, jak choćby marchew i miód, łamiąc stereotypy gotowania i tworząc nowe kompozycje smakowe – powiedział Beniamin Skrzypiński, uczeń klasy czwartej TH w ZS Malinowo.
Młody Kucharz pokazał zainteresowanym, jak z prostych na pozór produktów, takich jak grzyby, marchew, ryby czy rzodkiew, można przyrządzić wspaniałe, ciekawe dla podniebienia przysmaki, oczywiście nie zapominając o najróżniejszych przyprawach. Podkreślił również, że bardzo istotny jest sposób podawania potrawy tak pod względem kolorystyki (nie jest przecież tajemnicą, że człowiek najpierw je oczami) jak i aromatu.
– Potrawy były naprawdę rewelacyjne. Nawet nie sądziłem, że można w taki śmiały sposób łączyć ze sobą rozmaite, pozornie do siebie nie pasujące produkty, jak choćby marchew i miód, łamiąc stereotypy gotowania i tworząc nowe kompozycje smakowe – powiedział Beniamin Skrzypiński, uczeń klasy czwartej TH w ZS Malinowo.
Gdzie tkwi tajemnica
– Tajemnica gotowania kryje się w dwóch rzeczach. Po pierwsze produkty zawsze i bezwarunkowo muszą być świeże. Jeśli mamy świeży i dobry jakościowo produkt, nie ważne czy to ryby, mięso czy warzywa, możemy z tego zrobić cuda. Po drugie kucharz powinien być człowiekiem z wyobraźnią i mieć naprawdę mocne nerwy – mówi Piotr Ostrowski. – Tak naprawdę moja prawdziwa przygoda z gotowaniem wiąże się z fasynacją pizzą, od tego właśnie się zaczęło, ale to był tylko pierwszy krok. Bo w sztuce gotowania nie ma mowy o zastoju, cały czas powstają nowe przepisy, nowe sposoby przyrządzania potraw. Tu nieustannie coś się dzieje i jeżeli ktoś w tym nie siedzi na bieżąco i nie nadąża to szybko zostaje w tyle.
– Tajemnica gotowania kryje się w dwóch rzeczach. Po pierwsze produkty zawsze i bezwarunkowo muszą być świeże. Jeśli mamy świeży i dobry jakościowo produkt, nie ważne czy to ryby, mięso czy warzywa, możemy z tego zrobić cuda. Po drugie kucharz powinien być człowiekiem z wyobraźnią i mieć naprawdę mocne nerwy – mówi Piotr Ostrowski. – Tak naprawdę moja prawdziwa przygoda z gotowaniem wiąże się z fasynacją pizzą, od tego właśnie się zaczęło, ale to był tylko pierwszy krok. Bo w sztuce gotowania nie ma mowy o zastoju, cały czas powstają nowe przepisy, nowe sposoby przyrządzania potraw. Tu nieustannie coś się dzieje i jeżeli ktoś w tym nie siedzi na bieżąco i nie nadąża to szybko zostaje w tyle.
Piotr Ostrowski młody kucharz, najpierw uczył się w ZS Malinowo, następnie tajniki sztuk kulinarnych pogłębiał w Poznaniu. Obecnie doskonali swój warsztat pod okiem Ewy Olejniczak, wybitnej i znanej w całej Polsce szefowej kuchni. Jednocześnie zajmuje się, już samodzielnie i z dużym powodzeniem, pokazami, warsztatami i eventami kulinarnymi. Jest kandydatem na staż w Atelier Amaro - pierwszej w Polsce restauracji z prestiżową gwiazdką Michelina.
Anna Barbara Czuraj-Struzik
dzialdowo@gazetaolsztynska.pl
dzialdowo@gazetaolsztynska.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez