Malinowo: Prezentacja kulinarna jakiej nie było

2014-10-14 18:51:19(ost. akt: 2014-10-14 18:55:11)
Młody Kucharz w trakcie pracy

Młody Kucharz w trakcie pracy

Autor zdjęcia: Anna Barbara Czuraj-Struzik

W Zespole Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie uczniowie i nauczyciele mieli okazję wzięcia udziału w pokazie sztuki kulinarnej w wykonaniu Piotra Ostrowskiego, 22-letniego Mistrza Gotowania z firmy Ostrowski Culinary Passion.
Chętnych, którzy pragnęli obejrzeć pokaz nie brakowało. Pokaz, który pierwotnie miał być przeznaczony tylko dla młodzieży, przerodził się w prezentację dla całej szkoły

Świeżo i pysznie
Młody Kucharz pokazał zainteresowanym, jak z prostych na pozór produktów, takich jak grzyby, marchew, ryby czy rzodkiew, można przyrządzić wspaniałe, ciekawe dla podniebienia przysmaki, oczywiście nie zapominając o najróżniejszych przyprawach. Podkreślił również, że bardzo istotny jest sposób podawania potrawy tak pod względem kolorystyki (nie jest przecież tajemnicą, że człowiek najpierw je oczami) jak i aromatu.
– Potrawy były naprawdę rewelacyjne. Nawet nie sądziłem, że można w taki śmiały sposób łączyć ze sobą rozmaite, pozornie do siebie nie pasujące produkty, jak choćby marchew i miód, łamiąc stereotypy gotowania i tworząc nowe kompozycje smakowe – powiedział Beniamin Skrzypiński, uczeń klasy czwartej TH w ZS Malinowo.

Gdzie tkwi tajemnica
– Tajemnica gotowania kryje się w dwóch rzeczach. Po pierwsze produkty zawsze i bezwarunkowo muszą być świeże. Jeśli mamy świeży i dobry jakościowo produkt, nie ważne czy to ryby, mięso czy warzywa, możemy z tego zrobić cuda. Po drugie kucharz powinien być człowiekiem z wyobraźnią i mieć naprawdę mocne nerwy – mówi Piotr Ostrowski. – Tak naprawdę moja prawdziwa przygoda z gotowaniem wiąże się z fasynacją pizzą, od tego właśnie się zaczęło, ale to był tylko pierwszy krok. Bo w sztuce gotowania nie ma mowy o zastoju, cały czas powstają nowe przepisy, nowe sposoby przyrządzania potraw. Tu nieustannie coś się dzieje i jeżeli ktoś w tym nie siedzi na bieżąco i nie nadąża to szybko zostaje w tyle.

Piotr Ostrowski młody kucharz, najpierw uczył się w ZS Malinowo, następnie tajniki sztuk kulinarnych pogłębiał w Poznaniu. Obecnie doskonali swój warsztat pod okiem Ewy Olejniczak, wybitnej i znanej w całej Polsce szefowej kuchni. Jednocześnie zajmuje się, już samodzielnie i z dużym powodzeniem, pokazami, warsztatami i eventami kulinarnymi. Jest kandydatem na staż w Atelier Amaro - pierwszej w Polsce restauracji z prestiżową gwiazdką Michelina.

Anna Barbara Czuraj-Struzik
dzialdowo@gazetaolsztynska.pl




Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na http://dzialdowo.wm.plw ramkę "ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij tutajProblem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie: Igor Hrywna






2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5