Tłusty czwartek: sprawdzone przepisy na faworki i pączki

2017-02-22 10:11:55(ost. akt: 2017-02-22 10:20:20)

Autor zdjęcia: Karol Wrombel

Dla naszych internautów mamy przepis na faworki i obowiązkowe w tłusty czwartek pączki.
 Prawie każdy z nas jutro zje jednego, a może nawet kilka pączków z różnym nadzieniem lub polewą. 

W naszym kraju jeden z przesądów mówi, że jeśli ktoś tego dnia nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.

Dla naszych Czytelników mamy przepyszne, sprawdzone przepisy na faworki i pączki.

Smacznego!

FAWORKI
Składniki:
40 dag maki, 6 żółtek, 8 łyżek gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki spirytusu, sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej posypywać mąką. Kroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy kawałek przekroić na środku na 5-6 cm i przewinąć.
Olej rozgrzać. Chrust smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.

PĄCZKI

Składniki:
1 kg mąki tortowej, kostka masła, 1 szklanka cukru, 10 dag drożdży, 3/4 litra mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 żółtek, 1 łyżka spirytusu, sól, konfitury lub dżem do nadzienia, olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie:
Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać szczyptę soli, odstawić na 15 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na grubość około 2 cm i wykrawać krążki o średnicy 4-5 cm. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki konfitur. Zlepić brzegi.
Układać pączki zlepioną stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podrosną smażyć na oleju w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią do dołu. Smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Osuszyć na ręczniku papierowym. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Lk #2187593 | 82.160.*.* 22 lut 2017 13:13

    Smacznego nie jednego pączka, jeden smakuje, a do drugiego smak już czuję.

    odpowiedz na ten komentarz

  2. ja #2188483 | 81.111.*.* 23 lut 2017 14:37

    Życzenia dla starosty ksywka pączuś.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5